przepisy Wegetariańskie z mozzarellą

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

sałatki z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

mozarella

Skąd w następstwie tego wziąć innowacyjny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie niemało droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w rzeczywistości należałoby dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.