Należałoby posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia znamionuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film