Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu wziętych na całym świecie. Dzisiaj skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co kochają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.
Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w gruncie rzeczy ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku oraz aromatu.